Japan: Bitcoin-vriendelijke centrale bank creëert digitale valutadivisie

De Japanse centrale bank – de Bank of Japan (BoJ) – heeft maandag bevestigd dat zij een nieuwe afdeling heeft opgericht om de uitgifte van digitale valuta te onderzoeken en te bestuderen.

In de praktijk is de „digitale yen,“ de ontwikkeling volgt dagen nadat de Japanse parlementsleden vroegen om een grotere deelname voor digitale activa en CBDC-onderzoek.

Japan’s digitale munt krijgt een thuis

Lokale publicatie Mainichi zei eerder vandaag dat de nieuwe digitale valutagroep van BoJ zal werken onder de afdeling Betaling en Verrekeningssystemen van de bank. Tien teamleden zijn toegewezen aan de afdeling. Zij zullen worden geleid door Akio Okuno, een hoge ambtenaar van de afdeling.

Deze groep neemt het stokje over van een digitaal valutaonderzoeksteam dat in februari is opgericht. Er werd geen informatie verstrekt over de reden waarom het oudere team werd vervangen bij de pers.

Zoals CryptoSlate vorige week meldde, zal de nieuwe afdeling gezamenlijk onderzoek doen naar CBDC’s en digitale valuta’s met Europese overheden en toezichthouders. Dit zijn onder andere de Europese Centrale Bank en de Bank of England.

Vorige week had het Japanse kabinet een jaarlijkse economische beleidsrichtlijn goedgekeurd waarin staat dat de bank in samenwerking met andere landen een haalbaarheidsstudie zal uitvoeren naar digitale valuta.

In de nabije toekomst kan echter geen uitgifte worden verwacht. Het rapport is toegevoegd:

„Het BOJ heeft gezegd dat het op dit moment niet van plan is om een eigen digitale valuta uit te geven, maar heeft de mogelijkheid in de toekomst niet uitgesloten.“

Japan’s bloeiende crypto sector

Hoewel dit de eerste door de overheid gesteunde ontwikkeling is op het gebied van de ontwikkeling van digitale activa, heeft de Japanse particuliere sector een levendige, op crypto’s gerichte omgeving overgenomen en binnengehaald.

Drie Japanse megabanken – Mizuho Bank, MUFG Bank en Sumitomo Mitsui Banking Corp – bieden momenteel crypto-diensten aan klanten aan of hebben hun onafhankelijke studies uitgevoerd op een op yen gebaseerde stablecoin.

Vorige maand lanceerde Nomura, een ander in Tokio gevestigd conglomeraat, haar Bitcoin bewaardiensten voor geaccrediteerde beleggers in het land.

Anderen, zoals de East Japan Railway Co. en KDDI Corp. hebben in juni ook een consortium opgericht om interoperabel elektrisch geld en digitale valuta te bestuderen. Destijds nam de BoJ deel als „waarnemer“.

Het nieuws over de digitale yen komt op een rijp moment. Vorige maand zei een Japanse senator dat cryptocurrency en blockchain „belangrijker“ zal zijn in een post-COVID wereld, waarin hij verschillende redenen voor zijn mening op dat moment uiteenzette.